Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2013. július 21. 08:19 - politologus

Az elszegényítő Orbán és a csecsemőgyilkos Gyurcsány

Ez a poszt a rossz párhuzamokról fog szólni.

Mesterházy Attiláék - és akkor gondolom, Bajnaiék is - már előálltak programalapelveikkel és “első kormányzati intézkedéseikkel". Hát, mit ad isten, ezek kőkeményen szociális jellegű ígéretek. Nálunk a választási kampányban ez van, pedig a fogyasztóvédelmi törvény mintha tiltaná az árak nélküli étlapot. Persze a szociális lépések tervezése hordozhat egy második jelentésréteget is, mondjuk annak sugalmazását, hogy itt most szegénység van. (Ugyen ne ismételjek el egy ismert borús választási szlogent?) 

Hallhatjuk sokfelől: véleményvezérek sokasága és ismert politikusok szólnak a növekvő szegénységről. Ez most a második hullám, az első ott indult, amikor ebben a ciklusban először járták körbe a sajtót azok a fotók, amelyek valamelyik ünnepnapon az ételosztásért sorban állók hatalmas tömegét mutatták. A mostani második hullám elsősorban nemzetközi statisztikákra alapoz, például a Világbankéra.

Tegyük fel, hogy mindez tényleg így van, és nem felejtettük el mondjuk a tulajdonviszonyokat bevenni a mérésekbe és a gondolkodásba (hogy pl. nálunk valaki úgy vegetál a jövedelméből, hogy közben tízmilliós lakástuladona van - szegény vagy sem?). A bajom azzal van, ha mindezt egy az egyben a jelenlegi kormányra kenik. Könyörgöm, emberek, még mindig gazdasági válság van, vagy ha már nincs is, akkor bizonyítottan volt! Igaz, máshol is van/volt, és az is, hogy épp a válság után lehet a leglátványosabb növekedési adatokat produkálni.

Csak kettő dolgot engedjünk meg mégis.

Először is lehetnek országok között különségek, amint a válság előtti helyzetben voltak is. Például abban, hogyan lovagol meg egy ország világgazdaság ciklusokat. Még emlékszem, a kétezres évek elején mondogatták közgazdászok, hogy fogyasztunk, amikor megtakarítani kellene, és megtakarítunk, amikor fogyasztani kellene, vállalataink pedig hasonlóan rossz ütemekre kényszerültek, pl. akkor voltak kénytelenek megtakarítani, amikor beruházni lett volna jó.

Másodszor: legyünk méltányosak a politikusokkal szemben, annyit kenjünk rájuk, amennyi rájuk tartozik. Ne írjuk alá, hogy őtőlük punnyad vagy szárnyal a gazdaság, amit ők hajlamosak túlbecsülni, mi ne tegyük! A gazdaság kiszámíthatóságra vágyik, a politika ebben tud segíteni. Orbán furcsaságokat beszélt a gazdaságról már 2006 környékétől, “másik iskolát” emlegetett (l. a 2008-as népszavazás előtti interjúkat). Ezt a megválasztásuk helyben is hagyta, azóta pedig valamit tényleg akarnak csinálni a gazdaságban is, legalább semmittevéssel nem vádolhatók. Kétségtelen, olyan számok teljesítésére hajtanak, ami nem javítja jövedelmi viszonyainkat, de meglehet, ez rövidebb távú hatás, és még megtérül.

Szóval a válság hatása ott van a mi helyzetünkben, meg a kormány döntéseiben is. Ezt még akkor is feltehetjük, ha utóbbiból semmit vagy alig valamit tartunk jónak.

Amikor egyre több ilyet olvastam, hogy a növekvő szegénységet egyértelműen a kormány nyakába varrják, keresgettem emlékezetemben, mikor is volt hasonló. Hát nem régen, hiszen az előző ciklusban Fidesz sem méltányos, sem mérsékelt nem volt, még meg is fordították az ok-okozati sorrendet, és a kormányt vádolták a világ válságával is. A leglátványosabb piszkoskodás az volt, amikor a csecsemőhalandóság növekvő számait Gyurcsányékra kenték. Ezt mondta Szíjjártó Péter 2007-ben:

“A kormánynak sürgősen vissza kell vonnia azokat az intézkedéseket, amelyek a csecsemő- és gyermekgyógyászatban az elbizonytalanodáshoz és ennek eredményeképpen a csecsemőhalálozás jelentős növekedéséhez vezettek. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint ugyanis, az év első felében több mint nyolc százalékkal több csecsemő halt meg, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Ennek hátterében a kormányzati intézkedések által kiváltott bizonytalanság, szervezetlenség és sok esetben az ellátó rendszer működésképtelensége áll.”

Ha előkapjuk a KSH adatait, rögtön látszik, hogy az első Fidesz-kormány alatt, 1998 és 2002 között is jelentősen emelkedett ez a szám, itt van a képen (a két nyíl a két emelkedést mutatja):

csecsemőhalál.jpg













 


(Forrás: KSH)

Mintha az előbbi emelkedés kicsit nagyobb lenne, igaz? Persze ütősen hangzott, hogy Gyurcsány meg az egészségügyi reform csecsemőgyilkos, csak éppen ez a populizmusnak az a foka, amivel szemben zéró toleranciát kellene hirdetni. Amikor egy politikai erő azzal vádolja a másikat, hogy embereket öl meg intézkedéseivel, azt én hullarabló politikának nevezem. Ha ugyanis a fentebbi módon érvel valaki, és emelett alapállásnak fogadjuk el, hogy választói támogatásra és győzelemre is hajt, akkor politikai piaci igényt generált a minél több halottra.

A Fidesz és a jobboldal több esetben is ezzel vádolta ellenfeleit, mára a “Bajnai miatt lettek öngyilkosok a libatenyésztők” maradt meg belőle. Sajnos a Fidesz minden szám láttán mondani akar valamit, ha csak két gyerekkel több vagy kevesebb születik, mint tavaly, már rögtön szaladnak kommunikálni vagy saját családpolitikájuk sikerét, vagy az ellenfél kudarcát. Ne üssünk már el ezt folyton annyival, hogy gondolatmankót ad az embereknek, mert azt nem csak populizmussal lehet adni!
És hogy milyen szépen belemászik a tudatba Gyurcsányék csecsemőhalasztása, tessék megnézni a Wikipedia “Második Gyurcsány-kormány” szócikkét:

wikiped.jpg

 

 

 

 


Az első Orbán-kormánynál hasonlóról szó sincs (de azért boldog szülinapot kívánunk a Wikipediának). Jól van, gyerekek, így teremnek a mítoszok, aztán gondolkozzunk csak el, hány vélekedésünk mögött állhat már a tények jelentős elferdítése. Ne mondja már senki, hogy a mindenkori urakat ilyenek nélkül ne lehetne elküldeni a fenébe!

Akkor jöjjön egy másik ferdítős példa. Langer Ármin a kétosztatú politikát kárhoztatva a Kettős Mérce blogon ezt írja: "A trafikokat haveroknak leosztó taktika sem újdonság: ugyanezt megélhettük a Gyurcsány-kormány alatt. Molnár Lajos SZDSZ-es egészségügyi miniszter tevékenységének következtében pontosan azt érezte az egyszeri patikus, mint ma az egyszeri trafikos."

Ez aztán a “pontos” párhuzam! Szóval intézzük el gyorsan: a patikaalapítás nem volt szabad, kb. 1997-re kialakított privilégium volt, aminek fenntartása legalább annyira korrupciógyanús, mint a felrúgása. És bizony állami segítséggel jutottak a patikusok a tulajdonhoz. Trafikot azonban szabadon lehetett nyitni, dohányt minden bolt szabadon árusíthatott. Lehet, hogy ez valakinek tök ugyanaz, én úgy hiszem, boltosként másfajta furcsa pofát vágnék akkor, ha nyílik néhány konkurens bolt, vagy ha egyenesen elveszik tőlem a boltomat.
Szóval az isten szerelmére, gyerekek, ha újat akartok hozni a magyar politikába, akkor kezdjétek azzal, hogy nem béna ferdítésekre és lebutított jelentésekre építitek a politikai mondanivalót, mint "kétosztatú" elődeitek!

A borzasztó párhuzamok és a túlcsorduló populizmus miatt is tartunk ott, ahol épp tartunk, és sajnos csak az utóbbi időből ezer meg ezer hasonló vélekedést lehetett volna találni. Tényleg lehetne már egy kicsit több mérsékletet tanúsítani. Elhiszem, hogy nem létezik “Az” igazság, hogy minden csak vélemény meg értelmezés, de ha valóban az, akkor a türelmes vizsgálat és méltányos elbánás védheti meg az én véleményem integritását is.

Azt látom, hogy minden, amit biztos alapnak hiszünk, áldozatául esik a populizmusnak, hogy aztán az új alap is ugyanígy járjon, és el lehet jutni oda, hogy nemcsak minősítik az előző alapot szarkupacnak, hanem valóban az is. Azért majd ne csodálkozzunk, ha balhiteknek végül balsors lesz az eredménye.

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

55 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr405416955

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.21. 11:00:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.21. 09:42:45

Na igen, ez a patikatéma valóban egész másképp volt.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.07.21. 18:04:20

na de ilyen kijelentésekkel lehet elterelni a lényegről a szót

pl arról hogy az értelmiségünk féltudású

ob.szerver 2013.07.21. 18:25:52

"Orbán furcsaságokat beszélt a gazdaságról már 2006 környékétől, “másik iskolát” emlegetett"

Nem így van, sokkal korábban. Már az első orbán-simicska rezsim idején kijelentette, hogy "el kell dobni a közgazdasági tankönyveket"
(nem mintha ő vagy Matolcsy valaha is tartottak volna ilyeneket a kezükben), és az unortodox gazdaságpolitikát is akkoriban kezdték.

"A Fidesz és a jobboldal több esetben is ezzel vádolta ellenfeleit, mára a “Bajnai miatt lettek öngyilkosok a libatenyésztők”

A rezsim és talpnyalóinak aljassága nem ismer határokat. Volt olyan ember, aki a járulékának elvonása miatt szúrta meg magát és halt meg. Ballib oldalon fel sem merül, hogy ebből, vagy az öngyilkosságok alakulása körüli feltűnő hallgatásból politikai tőkét kovácsoljanak. Ez emberi minőség kérdése.

LallyPop 2013.07.21. 18:38:51

Egyetértek a poszttal.

politologus · http://politologus.blog.hu 2013.07.21. 18:51:20

@ob.szerver: Lehetséges, a kínálati gazdaságpolitikától örömködött Matolcsy (erről itt: politologus.blog.hu/2011/12/13/matolcsy_is_ortodox), de 2002-ig az azért elég hagyományos volt.

betongyar (törölt) 2013.07.21. 18:52:25

Figyelem minden magyarnak!

2014 a választás éve. Sajnos ez sorsfordító lehet a magyarság életében, ugyanis Rózsa Mihály a liberális blogger eldöntötte, hogy ismét visszaszerzi a hatalmat az ország felett!!!
Gondolom ennek a következményeit felesleges ecsetelni itt bárkinek is, ennek megtörténte egyet jelent az ország totális elpusztulásával mind átvitt, mind fizikai értelmében. Liberálisként Rózsa Miháy a liberális blogger arra tette fel az életét, hogy mindent elpusztítson ebben az országban ami magyar.
Nemzetközi kapcsolatait és vagyonát kihasználva sajnos nagyon komoly esélye van, hogy újra hatalomra kerüljön!
Ebben az esetben Rózsa Mihály a liberális blogger el fog pusztítani minden magyar csecsemőt, gyermeket, felnőttet és öreget, hogy a helyüket aztán feltöltse liberálisokkal.
Jelenleg az ENSZ és a NATO segítségét próbáljuk kérni Rózsa ellen, sajnos az ő hatalma már most túlnőtt azokon az erőkön amelyeket itthon mozgosítani tudtunk!!!

Aki nem ismerné, annak itt az ellenség arca:
erlauer3.nolblog.hu/files/rmisi.jpg
Ő Rózsa Mihály liberális blogger, minden magyarok legfőbb ellensége.

Ne hagyjuk, hogy ismét hatalomra kerüljön, akadályozzuk ezt meg jövőre a választásokon!
Nem szabad Rózsára szavazni semmilyen esetben sem!!!!

Könyörgöm mindenkinek, hogy juttassa el ezt az üzenetet midnenkinek!
Ez a túlélésünkre az egyetlen esély!!!!

LallyPop 2013.07.21. 18:56:13

@betongyar: Túlértékeled a zsidót.

mokkaczuka 2013.07.21. 18:57:36

Enyhén szólva fidesznyalás. A válságnak már másfél éve vége Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban. A harmadik világban persze, ahová Magyarország lecsúszott, még nincs vége, és ha ezt a retek állatot el nem távolítja az ország a hatalomból, elmondhatja, hogy még csak most kezdődik.

mokkaczuka 2013.07.21. 18:59:39

A Rózsa Misi hatalomra jutását egyébként tényleg meg kell akadályozni. :)

LallyPop 2013.07.21. 19:03:20

@mokkaczuka: 'A válságnak már másfél éve vége Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban.'

- Lótojt. Az első negyedévben a németek nem növekedtek + 20 éve 2013ban adták el a legkevesebb új autót európában az első félévben. Az EU27ek államadóssága tovább emelkedik.

ob.szerver 2013.07.21. 19:04:14

@politologus:

2000-ig a gazdaságpolitikát kényelmes semmittevés jellemezte a Bokros csomagnak köszönhető konjunktúra következtében, de 2001-ben lassult a világgazdaság, a legrosszabbkor a választások közeledtével. Ekkor kezdtek bele az unortodoxiába, a 2/3 hiányában és a sokkal jobb gazdasági helyzet következtében csak a "mild" verzióba. A belső kereslet felpörgetésével anticiklikus gazdaságpolitikába kezdtek, amit a szűkülő külső piacok miatt a belső kereslet felpörgetésével szándékoztak elérni. Ekkor kezdődött meg a növekedés letérítése a fenntartható, egyensúlyi pályáról, és ekkor építettek bele a költségvetésbe olyan hosszú távra szóló kötelezettségeket, amelyek hozzájárultak a későbbi évek súlyos hiányaihoz.

politologus · http://politologus.blog.hu 2013.07.21. 19:29:36

@ob.szerver: Értettem ám! :) Oké, elfogadom, hogy így is lehet nézni. A politikus egyszerű, de/mert azt tudja, hogy a fogyasztás növelésétől az emberek a bőrükön érzik a gazdasági erősödést.

lobster thermidor 2013.07.21. 19:30:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Alighanem annyira, hogy még a fidesz közismertem eszes szóvivőnőjének, és a szíjjártói erényekkel megáldott józsefvárosi kommunikációs igazgatónak sem jutott eszébe ezzel riposztozni a trafikügy kapcsán.

nu pagagyí 2013.07.21. 19:47:13

@Ándi bácsi: Ez felesleges elméleti vita. Magyarországot nem érinti a rohadó nyugat válsága. Magyarország jobban teljesít. A keleti nyitásnak köszönhetően csak 15%-kal csökkent a keleti export a várt 30%-os csökkenés helyett és a magyar GDP is csak 1-2%-kal fog csökkenni, pedig volt 5%-os becslés is. A gyerekszületések sem csökkennek olyan meredeken, hála a családi kedvezménynek, a magyarok munkalehetőségei is egyre jobbak Angliában.

LallyPop 2013.07.21. 19:50:52

@nu pagagyí: Azt hogy Mo-t nem érinti a válság, utoljára Bajnai mester mondta 2009ben.

Orbánék viszont dolgoznak, meg is van az eredménye, Bajnai esélytelen.

nu pagagyí 2013.07.21. 19:59:33

@Ándi bácsi: Kétlem, Bajnai válságkezelésre kapott bizalmat és nagyszerűen csinálta. Gyurcsányra gondolsz, aki az amerikai banki csődök idején mondott hasonlót, amikor még nem lehetett látni a konkrét hatást.

Orbánék hároméves ámokfutása viszont tönkretette az országot. Ma pont tíz százalékkal érsz kevesebbet euróban, mint a kormányváltáskor, a GDP ugyanott tart, ahogy átvették. A válság előtti 2008-as GDP pedig álom kategóriába tartozik, pedig minden versenytársunk meghaladta már a válság előtti állapotot. A Fidesz folyamatosan hazudik, Te meg vagy olyan ütődött, hogy elhidd. Biztosan leköteleztek valamivel, mert érdek nélkül hülyének lenni káros az egészségre.

LallyPop 2013.07.21. 20:08:53

@nu pagagyí: Ja nagyszerüen csinálta, hitelt vett fel 2011-14es visszafizetésre. Szakértői teljesítmény. És mivel senki nem állt szóba Mo-al, az IMFtől vette fel.

Ezt mondta a válság kitörése után, nem mintha lényeges lenne:

inforadio.hu/hir/belfold/hir-229600

Amit a forintról írsz az az importnak árt és az exportnak jó. Milyen versenytársunk zuhant 7%-ot mint bajnai, és melyikük haladta meg a 2008as állapotot? Hmm? Közben melyiknek csökkent az adóssága?

LallyPop 2013.07.21. 20:10:32

@nu pagagyí: Melyik versenytárs GDP növekedése volt 0,1% a válság ELŐTTI évben, mint a miénk?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.07.21. 20:18:03

@betongyar:
Ragyogó illusztráció a poszt mondanivalójára.

egyjózsi 2013.07.21. 20:52:54

@Ándi bácsi: ...ráadásul, a többi reagálásodat elolvasva be is bizonyítod a a blogger okfejtését a saját véleményed kinyilatkoztatásával.
Rólad /is/, s a "hasonszőrű" sematizálókról szól a cikk. Olvasd végig még egyszer, s ha akkor sem érted, kérdezz rá az értelmére.

egyjózsi 2013.07.21. 20:57:10

@betongyar: Ha ezt humornak szánod, akkor jó! Ha nem annak, akkor sürgősen keresd fel az orvosodat. Segítségre szorulsz... Egyébként meg ki a f@sz az a Rózsa Misi, akitől ennyire félsz? A nevelőapád?

politologus · http://politologus.blog.hu 2013.07.21. 21:21:56

@lobster thermidor: ez nagyon jó érv, riszpekt, blogger irigy lenni rá...

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.07.21. 21:44:52

"Kétlem, Bajnai válságkezelésre kapott bizalmat és nagyszerűen csinálta."
hahaha

Ad Dio 2013.07.21. 21:48:50

Talán meglepő amit mondok, de a NEM a kormány tisztán populista kommunikációja hat az emberekben/re, hanem az emberekben meglevő gondolatokat mondja ki a kormány és ezért kelt visszhangot (Madách kakasos hajnalos "dolga" után szabadon :-) ). Max terel a kormány egy kicsit a kommunikáció által, de csak amennyit enged a dolog.

Ettől a populizmus még populizmus, de nem egy-egy kormány "bűne" (nb az egész ügyre az MSZP érzett rá először, a Fidesz csak "jó" inasént rálicitált a mesterre).

De - szerintem - ez is csak egy állomás a demokratikus tanulási folyamatban. Meglátásom szerint a félmillió kint dolgozó miután hazajön (mert a zömük hazajön), olyan friss szemléletet fog hozni, ami átlendít ezen a ponton. A populizmus el fogja veszíteni a hatóerejét és így magától szorul ki az eszköztárból. Látunk mi még csodát.

Szerencsére a populizmus egyelőre csak a felszínen vet hullámokat, a költségvetést egyelőre nem borogatja fel. Amíg pedig így van, az max bosszantó, de nem veszélyes.

Szvsz.

Makkasz 2013.07.21. 21:58:00

A meg nem születő gyermekek űn-e?
Az 500.000-el kevesebb otthoni (előbb utóbb összességében) magyar bűn-e?
A szétválasztott családok bűne?
A 300.000 tervezett közmunkás bűn-e?

Ha vaki nem az emberekért, hanem egy oligarchacsoport gazdagításáért dolgozik bűn-e?

Posztolókám, a politikusnak a szegénység vagy emberek halála persze nem cél, csak mellékhatás.

politologus · http://politologus.blog.hu 2013.07.21. 22:01:55

@Lord_Valdez: Hasonlót írtál Te is a múltkor.

@Ad Dio: a próféta szóljon belőled a jövőt illetően, én kicsit pesszimistább vagyok a jelenről és közeljövőről, lásd itt: politologus.blog.hu/2013/03/11/a_populista_alkotmanyos_kultura

Makkasz 2013.07.21. 22:11:21

@Ándi bácsi: Viszon USA-ban első negyedévben 2006 óta legtöbb utót adtak el, lakásárak 8 hónapja emelednek, munkanélküliség meg folyamatosan csökken, már 7,3% alatt.

Bizony a válságnak USA-ban vége. Más 3-8-szoror német jövedelemmel "válságban lenni", mint a magyarral.

A tehetségtelen kormány és oligarchabandája tökéletesen tönkreverte az addig is gyengélkedő orszgot.

Most lesz rezsicsökkentés, nyugdíjemelés.

A pici gond az, már 1,8 millió versenyszfrérában dolgozó (félek, ebben a számban benne vannak állami cégeknél dolgozók is, tehát 1,5 millió) tart el 10 millió embert. Fiatalok közt 30% feletti a munkanélküliség. 300.000 közmunkést (rabszolgát) terveznek tartani.
A baloldal a nyomorult 1,5 miliótól akar még több pénzt beszedni.

Kedves posztoló, annyira szar a helyzet, és a másikról annyira hitelesen és visszafogottan nyilatkoznak az oldalak. A helyzet sokkal szarbb mint létszik

EU intravénás pénzárom nélkül semmi nem lenne már az országban. Tragikus hogy 15 év alatt felszámolták a versenyt, valódi gazdaságot, csak a kegyeltek kaphatnak állami megrendelést.

Óriási állam, butaságban tartott emberek, akik várnak az államtól valamit, a szent tehén nyugdíjasok EU arányosan legmagasabb nyugdíjával, ez az eredmény.

Bizony, bűnözöz a politikus elit tagjai és szolgái.

Pamuk 2013.07.21. 22:25:48

Ez egy nagyon gyenge írás volt tisztelt posztoló.

A helyedben egy darabig inkább a nem írnék semmit, vagy köldöknézegetéssel foglalkoznék, az is hasznosabb, mint ezek a látszólag egymás mögé pakolt elfogult buta mondatok.

Ad Dio 2013.07.21. 23:12:21

@politologus:

Prófétának igen gyenge lennék, de ehhez nem is kell prófétai tehetség. Elég a hit abban hogy a magyar nép semmivel sem ostobább mint a nyugati társai, akik már lejátszották ezeket a meccseiket a múltban, szerencsésebb történelmüknek köszönhetően. Nekünk ráadásul könnyebb is az utunk annyiban, hogy van honnan ellesni/van hol átszocializálódni.

Kék az ég 2013.07.22. 06:04:41

@ "hogy pl. nálunk valaki úgy vegetál a jövedelméből, hogy közben tízmilliós lakástuladona van - szegény vagy sem?)"

Ezt mondd a millios nyugdijas retegnek aki ott el egyedul benne, hogy o most gazdag, hat miert nem adja el es megy panelbe.

Ja, hogy nincs aki megvegye jó áron?

Másrészt ez a hasonlítás igaz lehet Németországban, ahol a lakosság többsége bérlakásban el, de magyarhonban ahol ugye a 90' évek elején tized áron eladtak az önkorik a lakosokat és szinte mindenki megvette...es nem devizáért, nem nyakig eladósodva.

Kék az ég 2013.07.22. 06:08:31

@Ad Dio: Ugyan mit számít félmillió a másik 9.5 millió ellenében?

Mit számít félmillió dolgozó az 5 millió szent tehén izé nyugdíjas szavazó ellen?!

Vajh miért is emelik a nyugdíjakat amikor nincs semmi fejlődés, eladósodottság van?

Ja, hogy választások jönnek..

Kék az ég 2013.07.22. 06:12:10

@dr. Kóser Malac: Orbán is elismerte, szóval csak halkan röhögj!

_________________________
index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/10/orban_europa_kalapot_emelhet_bajnainak_es_orbannak/
_______________________

Orbán megint külföldön dícsérte a Bajnai-kormányt
2010. november 10. 16:56

old.privatbankar.hu/cikk/bank/bef/cikk/hircentrum/orban_megint_kulfoldon_dicserte_a_bajnai_kormanyt_39745?kommentar=39745&tol=3

_____________________________

Kék az ég 2013.07.22. 06:13:54

@ob.szerver: "Volt olyan ember, aki a járulékának elvonása miatt szúrta meg magát és halt meg. Ballib oldalon fel sem merül, hogy ebből, vagy az öngyilkosságok alakulása körüli feltűnő hallgatásból politikai tőkét kovácsoljanak. Ez emberi minőség kérdése. "

___________________________
index.hu/bulvar/2011/12/14/sziven_szurta_magat_mert_csokkentettek_a_nyugdijat/

__________________________

Kék az ég 2013.07.22. 06:19:52

@ob.szerver: Nezd Orban meg Bubik halalos balesetet is azonnal kampányra használta, hogy o hogyan szavazott volna a népszavazáson!

Később ugyanezt eljátszotta Cseh Tamás halála kapcsán is, hogy o a "mi katonánk volt"

Hogy hova vezetett arról itt az alábbi orbáni "keresztény" KÁP társulat akkori felhívása! minőségről!

____________________________
Színésztársait pedig arra hívjuk fel, hogy minél nagyobb számban álljanak a nyilvánosság elé a külhoni magyarok állampolgárságát támogató véleményükkel!

Vegyék át Bubik Istvántól a stafétát, segítsenek győzelemre vinni azt az ügyet, amelyért élete utolsó heteiben is odaadóan küzdött. Reméljük akad olyan is közöttük, aki eddig NEM támagotta az ügyet, de -félretéve korábbi szándékát- behúzza István helyett az IGEN-t.

Ennél méltóbb búcsúajándékot nem kaphat attól a közösségtől, melyet mindvégig szolgált, s melynek megbecsültségét tehetségével haláláig gyarapította
_____________________________

2llkedő 2013.07.22. 06:59:50

@Ándi bácsi: "Azt hogy Mo-t nem érinti a válság, utoljára Bajnai mester mondta 2009ben."

Mielőtt hazugságba keverednél, tájékozódj!!!

2llkedő 2013.07.22. 07:04:39

@Kék az ég: Amit belinkeltél, az tény és nem kampány.

Mikor kampányolt valaki azzal, hogy Orbán, vagy Kuszaszem gyilkos?

ob.szerver 2013.07.22. 07:11:22

@Kék az ég:

"behúzza István helyett az IGEN-t."

Én ezt annak idején nem olvastam, különben emlékeztem volna rá, mint az emberi aljasság minősített esetére.

Nem mint hogyha kilógna az egyéb megnyilatkozásaik sorából.

nu pagagyí 2013.07.22. 07:14:23

@Ándi bácsi: Válság nem is volt, sem Szlovéniában, sem Csehországban, sem Szlovákiában, sem Írországban, sem Németországban, sem a balti országokban. A görögökről, portugálokról nem is szólok. Csak Gyurcsány-Bajnai hazudott előbb nemválságot, majd válságot, amikor tényleg válság lett. Nyilván szándékosan csökkentették a GDP-t, hogy megnehezítsék a magyar emberek életét.

De most már nincs semmi baj. Azóta végre szakemberek kezében van az ország. Az emberektől ellopott és a GDP 12%-ára rúgó MNYP megtakarításokból 1%-kal sem sikerült csökkenteni az adósságállományt, ami árfolyamtól függően hibahatáron belül ugyananott áll, mint volt. A gazdaság töretlenül nem fejlődik. Az IMF hitelt viszont sikerült lecserélni magasabb teherrel kibocsátott államkötvényekre, majd csak visszafizeti valaki. Az el nem költött eredeti hitelt, amit akár vissza is adhattunk volna, éppen most készül Matolcsy szétosztani a kedvenc oligarchák közt, akik sajnos még semmit nem tettek hozzá az ország fejlődéséhez, félő nem is fognak. De nem is a teljesítnény a lényeg, hanem az érdemek, ahogy Orbán azt helyesen megfogalmazta.

2013.07.22. 07:27:38

Elhatároztam, hogy mellőzöm a beírásban a trágár szavakat, de nehéz megállnom. Itt ugyanis a magyar valóságtól teljesen elrugaszkodott liberális horda tobzódik. De próbálom tartani magam.
Akkor csak annyit liberálisok:

Minden reggel földön fetrengő részeg büdös hajléktalanokon átlépve kell dolgozni mennem. Mindezt a Ferenciek-téri Metró alauljáróban ahol millióan, többek között sok külföldi jár kell.

Nektek köszönhetem, köszönhetjük ezt és még sok más kellemetlenséget. A ti mocskos és hazug "emberi jogok" szlogenetek naponta rongálja sokezer ember életét.

Megfigyelo 2013.07.22. 07:37:39

@Lindalinda: Ne tetszett volna a szerencsétleneket oda juttatni!

Void Bunkoid 2013.07.22. 07:45:50

Inkább venné már észre - és figyelembe - mindenki, a politikusokat is beleértve, akár jobb-, akár baloldaliak, hogy mi NEM vagyunk Nyugat-Európa, soha a büdös életben nem is voltunk és nem is leszünk azok, ne is próbáljuk már állandóan a f*szunkat az övékéhez méricskélni.

Nemcsak a politikusokból, eleve a népből olyna diszciplináris alapok hiányoznak a "nyugateurópaiság"-hoz, amit konkrétan csak úgy tudnánk megtanulni, ha valamilyen nyugati hatalom minket vagy jó 150-200 évre felkarol avagy konkrétan megszáll, és konkrétan, akár erőszakkal ránk húzza az értékrendjét, szemléletmódját, generál életvitelét, kvázi átnevelve a népet.

Éppen lehetett volna szerencsénk a történelmben, valamiért a 17. századtól kezdve a 19. század közepéig az osztrákok pl folyamatosan el akartak minket foglalni, de valahogy nem hagytuk, sőt később, amikor valóban elfoglaltak minket, pontosabban már hagytuk "kiegyezni" magunkat, akkor is csak felemás módon, azért ügyelve arra, hogy itthon megmaradhasson a huszáros-betyáros-kalandozósmagyaros felszínes fos virtus.

Void Bunkoid 2013.07.22. 07:47:51

@Void Bunkoid: a probléma az mindösssze, hogy mára mi már nem különösebben érdekeljük Nyugat-Európát, még az osztrákokat sem, szép udvariasan elhatárolódnak tőlünk, esetleg kiröhögnek a hátunk mögött, max annyi hasznot húznak belőlünk, mint az összes többi kelet-európai országból - elszívják a munkaerőt innen oda, de oda is csak olcsó rabszolgának-cselédnek.

Void Bunkoid 2013.07.22. 07:50:59

@Void Bunkoid: ráadásul a legtöbb ilyen kiköltöző-dolgozó cselédünk iszonyúan nem azért megy ki, hogy ott nyugat-európai módon kezdjen el élni, esetleg felküzdeni magát, hanem, hogy ott is - attól még, hogy innen soknak látszik a fizu, de nyugati szempontból - nyomorogjon, mert a fizetésének a jó részét haza kell utalnia az itthon nyomorgó családnak - akik szintén nem vállalkozásra-országépítésre fogják felhasználni a hazautalt pénzt...

bekerült 2013.07.22. 08:01:33

A populisták azt mondják, amit a választóik hallani szeretnének, mármint azok akiket annak gondolnak. ha jól csinálják elhiszik nekik. Ezért kísérleteznek, "léggömböket" eregetnek fel és figyelik, hogy "kell" e ez a választóinak. Egyikből, másikból szlogent tudnak kialakítani, amit lehet egy ideig eladni. Van akik ügyesen csinálják és vannak akik bénáznak. A választók is meghatározzák, hogy mennyire lehet a populizmussal élni.
Magyarán, ha mi nem vagyunk erre vevők, akkor csak kacagunk rajtuk és a x-et máshova húzzuk. Így aztán kénytelenek lennének lemondani a populizmus eszköztáráról.
A demokráciát meg kell tanulnunk, a tanulópénz lehet igen drága is. Most ezt az időszakot éljük.

xvxvxv 2013.07.22. 08:04:45

így mulat a volt bugris mszmp-ésekből, kivakaródzott, tahó prolikból és egykori elvtelen vanabi zsidó liberálisokból összejött Új Magyar Keresztény Uralkodó Osztály.

most.444.hu/2013/07/21/ahogy-az-allam-elkepzeli-a-pompat/

lobster thermidor 2013.07.22. 08:33:32

@Lindalinda:

Sötét egy alak vagy te Lindalinda!

politologus · http://politologus.blog.hu 2013.07.22. 08:58:44

@bekerült: igazad van, de lehet finomítani. A populizmus vonatkozhat a témakiemelésre is, amikor nem túláltalánosítást használunk (vagy hogy hirtelen azonosulunk az éppen többségi véleménnyel), hanem csak azt az egy olyan állítást mondjuk, ami a legpopulistább, és történetesen igaz is.

A választó szerepével kapcsolatban is igaz, amit írsz, de inkább másutt, ahol a pop. egy múló állapot. A magyar választó gyenge politikai aktivitása és beágyazottsága okán információhiányos. A beágyazottság ugyan elfogultabbá is tesz, de bevon egy a hétköznapi felfogástól eltérő érvkészletet is. A mi politikai légkörünkben alig van mód populizmustól szegényebb levegőt szívni. Korábbi posztom szól arról, hogy ez mára rendszersajátosság: politologus.blog.hu/2013/03/11/a_populista_alkotmanyos_kultura. Vagyis oldani rajta akkor lehet, ha a bejáratott politikusok a szélsőséges állításokat és piszkosságokat kerülik, az új erők pedig az egészet.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.07.22. 10:11:16

@mokkaczuka: Nemrég voltam finnországban, csökkent a termelés 4,5%-al, nő a munkanélküliség pedig állítólag a világ egyik legversenyképesebb országa, olyan iparral, amiről mi csak álmodunk.
Tudtad, hogy saját
liftgyártásuk van? Hajót építenek, papírt állítanak elő, programokat írnak és mindenki mérnök és egészséges.

Blogger Géza 2013.07.22. 10:38:36

@mokkaczuka: Te nagyon tájékozatlan vagy. " A válságnak már másfél éve vége Nyugat-Európában" - mondod. Ezzel szemben a valóság:

"Az előzetes adatok szerint 2013 első negyedévében -0,2 százalékkal változott az eurózóna gazdasága, éves szinten pedig -1 százalékkal. Ezzel a régió a valaha látott leghosszabb recesszióját éli."

www.portfolio.hu/gazdasag/a_valaha_volt_leghosszabb_recesszio_sujtja_az_eurozonat.183938.html

Blogger Géza 2013.07.22. 10:45:39

Bírom ezeket az "aktuális" blogokat, a populista politikusi nyilatkozatnál elővesz egy 2007. évi nyilatkozatot. :) Amúgy a poszt állítása " 1998 és 2002 között is jelentősen emelkedett ez a szám" a grafikont megnézve egyértelműen hazugság. Szóval nem kell visszamenni 6 évre, pont ma is láthattunk egy csodaszép példát. Ez ráadásul hazugság - szemben Szíjártó valóságnak megfelelő nyilatkozatával.

Blogger Géza 2013.07.22. 10:51:42

@nu pagagyí: Cavinton ellen használj guglit!

"Gyurcsány Ferenc ekkor még a válság prófétáiról beszélt, míg Bajnai Gordon – szerinte azonnal félremagyarázott felszólalásában – arról, hogy a válság nem fogja súlyosan érinteni az országot

Közben történelmi mélyponton volt a forint, elkopott a BUX egyharmada, és egy hónap múlva már a kormányfő is elismerte, reális veszély volt az államcsőd.
"

index.hu/gazdasag/magyar/amcso081110/

Végül is kinek mi a súlyos...

bekerült 2013.07.23. 10:19:35

@politologus:

Sajnos, abban nincs igazad, hogy az új erők a populizmust el tudják kerülni.
Először is, ha igaz amit leírtál, a választókhoz az út a populizmuson keresztül vezet.
Ha ezt elkerülik, szinte esélye sincs az újaknak arra, hogy megszilárduljanak. A fejlődési lépcsőfokokat ritkán lehet átlépni drasztikus lépések nélkül. Az újaknak tehát nem marad más, mint a radikalizmus. Ezt csinálja Orbán most, csak igen rossz előjellel. Túl azon, hogy a radikalizmus se szólít meg széles tömegeket, a kialakuló új berendezkedésre sincs biztosíték, hogy olyan lesz, amilyet megálmodnak egyesek.
Az eredmény pedig egy felfordulás, elszegényedéssel és ott tartunk, ahol a part szakad. Az őszinte, tisztességes politizálásnak, nincs alternatívája.
Csak erre ma még nincs szükség, mert sok az ellenérdekelt "véleményformáló" !

politologus · http://politologus.blog.hu 2013.07.23. 14:21:22

@bekerült: Igazad van, túl élesen fogalmaztam. A "kellő" populizmusra nem kell haragudni, üzenetek áttolására mehet. Csizmadia Ervin cikkezett egyszer régen a populista-populáris közötti különbségről, és szerinte a sajtóban sok populistának nevezett dolgokra még csak a populáris illene.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása