Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2015. szeptember 21. 15:49 - politologus

REPOSZT: Orbán európai karierre is hajt

(Sok-sok mai elemzés azt jelzi, hogy aktuálissá vált egy korábbi írás, ezért újraközöljük, a változtatások egyedül a kiemelések.)


Miniszterelnökökről lesz szó megint. Gyakran hallani azt a vélekedést, hogy Orbán és az Európai Unió között mekkora szakadék tátong. Ez ínyére van mindkét politikai oldalnak, lehet vele dicsérni is, bírálni is.

Kormányoldalról minden hétre jut valami az EU-ellenes retorikából, hol a Parlament, hol az európai baloldali összeesküvés, meg Tavares és a nemzeti függetlenség megsértése, hol az EU bürokratikussága kap kritikát. Előadva mindezt a politikai nyelvnek a nagy robaj mellett is recsegő-ropogó harci szekereivel. A kormányoldali sajtó és blogvilág ezt megfejeli az EU-t érintő demokráciahiány-értelmezésekkel, amelyek között alig találni helytállót. Orbán ellenzéke pedig úgy érvel, hogy a miniszterelnök rosszat okoz az országnak, elidegenít minket az EU-tól, sőt, a tettei egyenesen a kilépés felé vezetnek, és még a Néppártból is kinézik őt társai.

20110119_105501_9047_AII-2(1).jpg

Orbán és a bizalom köre (A kép forrása: eu2011.hu)


Az már közhely, hogy Orbán mindig elmegy a falig, illetve több irányba beszél és politizál. Vagy kemény hangú üzengetéseit követi csendesebb beleegyezés, vagy kivár jó sokáig, mert még akár az Unió is engedhet. Valamelyik bejön, a híveket pedig a “de legalább megpróbáltuk” érzés ki is elégíti. Mind az egyetértők, mind az ellenzők tisztában vannak azzal, hogy ez itthonra szól, belpolitika a javából. Ami biztos jele, hogy tényleg az Unió tagjai vagyunk. Csak egynek az értelmezése marad mindig el: van-e Orbánnak személyes haszna is mindebből a kormányfői haszna mellett?

Nem titkolózunk tovább, bizony van haszna, Orbán szépen az uniós karrierjét is építgeti.

Korban odaért, gyermekei szépen felnőnek. Pártja van. Országvezetői rutinja jóval nagyobb, mint mondjuk Prodié vagy Barrosoé volt. Többszörös miniszterelnökség után az EU egyik vezetőjének lenni ideális karrierút, nyilván a Bizottság elnöki tiszte a cél. Ambíciója biztos van.

Most meglett az ismertség is. Orbánnak épp jutott soros EU-elnökség, elment az EP-be vitázni, sokat levelezett Barrosóval. Nem csak tartalommentes ismertség ez, Orbán pontosan megismertette álláspontját politikustársaival. Országa viszonylatában is szólt az Unióról, meg önmagában is véleményezte azt. Orbánt már van hová tenni az európai politika spektrumában, és abból bizony lehet profitálni. (Az persze nem kizárandó, hogy egyes helyzetekben épp a kevésbé ismerteknek, beágyazottaknak és beárazottaknak áll a zászló.) Szerintem a “lengyel kapcsolat” is a felkészülés jele.

Tudom, most arra gondolnak többen, hogy az európai szinten hogyan is szavaznának meg egy ilyen EU-kritikus figurát főtisztviselőnek. A megszavazók mögött is belpolitikai viszonyok állnak, és a nekik is akadnak konfliktusaik az aktuális Európai Bizottsággal. Kerülhet Európa is olyan szituációkba, hogy számos tagállamnak is “haza kell nézni” kicsit, és nem bánnák, ha a Bizottság hagyná picit több levegőhöz jutni őket. Na persze nem örökké, de átmenetileg jól jöhet.

Nem evidencia, hogy az EU vezető tisztségviselőivé csak az erősebb egység hívei lehetnek, ez éppenséggel aktuális kompromisszumokon is múlik. Olyan helyzeteket sem lehet kizárni, amelyben Orbán mostani nézetei már az erősebb egység oldalára esnek.
Vagy ne is jussunk el idáig: akármit is mond most Orbán, az európai politikusok is pontosan tudják, hogy az ember és a politika is változik, és az eddigi orbáni kommunikáció puszta retorika, brand-bevezetés volt. Sőt, a végén a róla való gondolkodás átfordulhat a másik oldalra is: ez egy erős ember, igazi központosító, vele a Bizottság is erős lesz, majd kordában tartja a tagállami törekvéseket.

Előtte persze Orbánnak még visszvan egy nagy vágy beteljesítése: újrázni a választásokon, ezzel Gyurcsány még élő rekordját is átadni a múltnak. Aztán jöhet Európa, addig is az egyik utódjelölt már próbálgatja a szakállt.
Esetleg eljöhet egy újabb kétharmad, ami már a tankönyvekbe is egész biztosan bekerül. A poliblogger fantázája ezzel le is állt: ez már túlságosan szép volt. Ezt már el se tudta képzelni.

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr837806404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.21. 16:02:40

Igen, ez valószínű. A haldokló liberalizmus helyére pont megfelelő lenne egy ex-liberális, mint amilyen Orbán is.

a nagy hohoohooo 2015.09.21. 18:55:54

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

Hehehe az Orbán legelőjén lapító jobbikuSS ....nyal egyet Orbán felé..ööö alá....jól jön...ööö ..jövedelmet ha arra dől a dolog ,...vezérem,führerem nézd én a birka már akkor is megettem a szarod...

-"maxval bircaman szerkesztő http.bircahang.org (tör
2015.04.29. 16:42:45
@Éhes ló: húzzál csak szépen haza, a legnagyobb állat itt én vagyok!
Válasz erre
pythonozok · visszabeszelo.blog.hu
2015.04.29. 16:56:47
@maxval bircaman szerkesztő http.bircahang.org: tényleg nagy állat vagy, hogy képes voltál ezt a kretén disszidenst majmolni.
grin hangulatjel"

Nézd meg, hogy kerülnek a diktátorok hatalomra. Orbán megnézte, tanult belőle, "jól" csinálja. Sajnos.
Nézz utána légyszi hogy a világban (tudod, pár milliárd embernél) mit jelent a liberális demokrácia, ennek ellentéteként az illiberális demokrácia, és ezek után kell-e egyáltalán bármit is félremagyarázni? Akik most tudatos nem értésről és félremagyarázásról fecsegnek, ill. ezzel mosdatják a kiskakasunkat, azok a tipikus kisdiák esetébe esnek, akik nem értik, mért kaptak egyest, tehát egyértelmű hogy csak az egész tanári kar lehet hülye.
Miközben minden energiájával a nyugat ellen fordul, annak létformáját és vívmányait bezzeg szereti. A páncélozott Mercedeszét felcserélhetné bivaly húzta kordéra. Küldetéstudata helyett gyakorolhatná végre a Tízparancsolat tanításait.
Munkahely nincsen és nem is lesz. Legfeljebb közmunkahely. Aki képzettebb, az ki kell, hogy vándoroljon. Most vettek fel 74 ezer fiatalt a felsőoktatásba. Nem is olyan régen még jóval százezer fölött volt ez a szám. Megyünk a parancsokkal vezényelhető, alkalmi munkások társadalma felé.
A haza egy részét nemsokára meg kell ölnie, ha továbbra is úgy és olyan alapokon, módon irányítja az országot, ahogyan eddig. Az ellentét csak fokozódni fog, és bizony exponenciális sebességgel. Egyre agresszívabbá kell válnia a csávónak és a klientúrájának. Kíváncsi vagyok meddig bírják a barátai és a belőle élő szervilisek ezt gyomorral.
Ezt mindenkinek látnia kell - aztán pedig tenni ellene!
..Aki ezek után is passzív magar és a meglapulás taktikáját választja, ne csodálkozzon, ha pár év múlva EU-n kívül találja magát, valahol Alsó-Balkánon - és persze szegényen!

19540511 2015.09.23. 18:37:35

Hát én ezzel az írással messzemenően nem értek egyet. Orbán mindig feketeseggű marad. Az Európai Unióban nem lehet ilyen bunkó módon politizálni. Az sem normális nála, hogy azt hiszi, hogy ő tévedhetetlen, pedig olyan ember nincs. Ráadásul egy tolvaj maffiózó. Nehogy azt higgye bárki is, hogy ezt az Unióban nem tudják.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása