Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2013. január 09. 16:07 - politologus

Köpni vagy nyelni

A politikai nagyvonalúság egyik példájának tekinti G. Fodor Gábor a kormányoldal elállását a választási regisztrációtól, merthogy megtehették volna, hogy alkotmányba emelik a vitatott törvénypasszusokat, és mégsem tették meg.

Ettől az érveléstől rögtön az a 2002-es jelenet jutott eszembe, amikor még híradósként Pálffy István könnyekkel küszködve úgy kommentálta a vereségét beismerő Orbán Viktor fellépését, hogy “államférfi született”. Egy politikus vagy egy intézmény csatát veszít egy másikkal szemben, és a katarzishoz ennyi elég is? Hát hogyan lehetnek emberek ennyire igénytelenek? 

Csöppet sem nagyvonalúság a Fidesz beletörődése a dologba, hiszen a választási törvénnyel játszani még úgyis lehet, és ekkora veszteséggel, mint a regisztráció kihullása, mindig számolni is szoktak. Ez az ügy a nagyvonalúság helyett a határvonalakról szól, ez utóbbiak létét fedezhették fel újra a magyar politikai közösség tagjai, a reakciókban viszont a színvonal hiányát.

Az Alkotmánybíróság (Ab) döntését kár túldramatizálnia bármelyik tábornak is, semmi különös nem történt. Hacsaknem éppen az a különös, hogy semmi különös nem történt, de mégiscsak inkább őrizzük meg a világnak egy olyan képét, amiben létezik normalitás.

G. Fodor és legújabban Kövér László még azzal is fokozza a helyzetet, hogy politikai döntésnek nevezi az Ab döntését. Ez már nemcsak igénytelenség, hanem a rossz tanuló magyarázkodása, amikor húzza le magához a többieket. Hasonló hozzá egy másik érvelés, úgy emlékszem a Békemenet-gurué, aki azt a csúnyaságot emlegeti, hogy egy ilyen hideg testület, mint az Ab, felül merészeli bírálni egy választott testület döntését. Ez mind-mind a politikai gyerekesség kategóriájába tartozik. Miért? Mert ezen a durcin egy politikai felnőttnek már illene túllennie.

Ki nem érzett már - legalább egyszer - úgy az elmúlt több mint húsz év alatt, hogy az Ab keményen belenyúlt a politikába, meg úgy is, hogy tejóég!, van egy testület, ami fölött nincsen semmi, és az lesz, amit ő mond? No hiszen, úgy volt, nem jó érzés! Aztán később meg egy másik Ab-döntésben kedvenc politikai erőnk, meg saját igazunk győzelmét láthattuk. Ugye, ez is megvolt? Aztán csak elkezdi kapisgálni az ember a dolog értelmét, hogy egyszer nyerünk, egyszer veszítünk, és belátjuk, hogy pont ugyanezt élik át azok, akikkel vitában állunk. Az Ab esetében pedig megszokjuk, hogy akár jónak, akár rossznak ítéljük a döntéseit (anélkül persze, hogy értenénk az alkotmányjoghoz), de mégiscsak ő az alkotmánybíróság, senki más nem hozhatta volna meg azt a döntést, amit ő hozott.

Azért ez fontos legitimációs forrás ám. A demokráciát többek között azon választói és politikusi belátás működteti, miszerint eltűrjük, hogy a másik akarata most jobban érvényesül, mert bízunk abban, hogy majd legközelebb a mienk fog. Így mindig értelmet és célt látunk a választásokban, a politikai szereplőkben pedig ott a bizonytalanság a folytatást illetően, ami teljesítményre késztet és kényszerít. Vagyis mindig ott van a javulás és a javítás ígérete, ami miatt megéri fenntartani ezt a politikai rendszert.

Ez már a hatodik kormányzati ciklus, volt bőven megélni és megszokni a dolgok rendjét. Mellesleg egyetlen kormánytöbbség sem ügyködött annyira politikai szervvé változtatni az Ab-t, mint éppen a jelenlegi: megvágták a jogkörét és volt politikusokat küldtek a testületbe. Ezt Kövér és G. Fodor is nagyon jól tudja - mi több, talán pártolja is - , úgyhogy bírálatuk már súlyos cinizmusra és elvtelenségre is vall.

Egyébként mehetnének a dolgok úgy is, hogy a politika nyíltan vállalja az Ab befolyásolásának szerepét. Az Egyesült Államokban nagyjából a mi Ab-nknek megfelelő legfelső bíróságba az elnök jelölhet tagokat. Talán Bush idején esett meg, hogy az elnökválasztás előtt megüresedett két hely a bíróságban, és a kampány részévé lett, hogy az elnökjelöltek kiket, milyen felfogású bírókat neveznek meg. A szavazók 60%-a nyilatkozott úgy, hogy az elnökválasztáson leadandó szavazatát befolyásolják a bírónevek! A gyakorlat pedig azt is mutatta, hogy a kinevezett bírók nem egy esetben elhagyták korábbi politikai szimpátiájukat, és új szerepüknek megfelelően dolgoztak.

Visszatérve mihozzánk: néha nem az ízlésünknek megfelelő külső döntés születik, de azért nem kellene a meglepetéstől kapkodva vagdalkozni. Úgy tűnik egyesek köpni-nyelni nem tudnak ilyenkor, pedig a köpés vagy nyelés alapkérdés, amire idejekorán számítani, aztán készülni is lehet.

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr345008193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kzoltana 2013.01.09. 19:05:22

Mindeközben kurvára félnek a Fideszfővárosban az emberek. Tőlük.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3672_megfizetjuk_a_felelmunk_arat

Jolka40 2013.01.09. 20:12:40

Ha az alkotmánybírósági testületben a függetlenségnek legalább a látszatát őrző bírók ülnek, akkor egymás előtt is szégyellnék, ha részrehajló, igazságtalan ítéletet hoznának. Node ha valamennyit csak ez egyik oldal nevezi ki...

G. Wolf 2013.01.09. 20:14:14

GFG nem hülye csak "pozicióból" beszél... Amúgy szerintem értelmes ember nagyon, sőt pol filozófiába nagyon renben van, csak épp neki is van munkája, ami néha mocskos egy csöppet :) és a kötlezőt hozni kell a havi fizuért :)

hungarisztan 2013.01.09. 21:11:47

Most komolyan egy egész posztot szentelsz egy ilyen nímand GFG-nek? Még egy önálló mondatot nem bírt leírni, amit ne a falkavezére seggéből nyalt volna ki... :o(

@G. Wolf: Hitelesség, írástudók felelőssége stb. mond valamit?
Nem, nem értelmes. Vagy ha ő igen, akkor én nem. Vállalom. De egy klubba nem fogok tartozni vele.

politologus · http://politologus.blog.hu 2013.01.09. 21:20:46

@hungarisztan: Foglalkozom GFG-vel is, mert hisz politológus. Pontosabban "politikai gondolkodó".

hungarisztan 2013.01.09. 21:29:02

@politologus: Nehéz ekként tekinteni rá. Ahogy Törökre is.

hungarisztan 2013.01.09. 21:33:48

Éppenséggel – szokás szerint – ez sem egy politológusi megnyilvánulás volt GFG-től, hanem az elvtelen, szolgalelkű csontig nyalás iskolapéldája. Annyit sem ér, amennyit az a pár bit, amit az úgymond „gondolatai” elfoglalnak. Szégyen, hogy ilyen alakok tényezővé növik ki magukat, akikkel foglalkozni kell, akiket cáfolni kell, akik mellett nem lehet elmenni, akik kikönyöklik maguknak a reakciót... :o(

- duplagondol 2013.01.09. 22:03:42

Lenin elvtárs szerette a gyerekeket, holott agyon is lőhette volna őket.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.01.09. 22:20:39

Ébredj Magyarország, szabaduljunk meg a zsarnok, sunyi, aljas álszent, műmagyar orbáni diktatúrától!

A békemenet adományt gyűjt, a diákok elleni - most épp "latin" - csürhe kifizetésére.

Orbán alpári "fociszereplése" miatt bünteti megint a világ a magyar hazát, a zárt kapus meccsel.

Orbán , nem hiszed el , hogy te vagy a gyenge láncszem, a kettős mérce, a szarházi?

A "nép nevében" kérem Orbán Viktor 24 éves pártmunkás ténykedésének, milliárdos anyagi gyarapodásának alapos vizsgálatát és annak közzé tételét!

Hogy gazdagodhat meg egy ember - a Pintér mellett -ilyen látványosan, polgárpukkasztóan?

GyakranSzidnakDeNemErdekel · http://penztanetrol.com 2013.01.18. 15:02:42

YouTube videó marketing, internetes marketing, valódi pénzkeresés (Nem befektetés, nem MLM, nem PTC) Valódi tanulható marketing, ingyen
penztanetrol.com/
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása