Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2014. április 17. 07:59 - politologus

Hogyan lehet választást nyerni? (tanmese)

Aaron Judah: Macóka és a bálna

“Egy vasárnap délután Macóka a folyóparton üldögélt, és a világon semmi dolga sem volt. Kis gallyakat tördelt, és a vízbe hajigálta. De ez bizony nem volt túl mulatságos.

 - Nem is tudom, miért nem történik soha semmi izgalmas vasárnap délután - dörmögte maga elé, és bámulta a gallyakat, amint lassan úsznak le a folyón a tenger felé. - Ez nem járja. Igazán történhetne valami, jöhetne egy nagy… nagy… mondjuk bálna! Bizony, ha egy nagy-nagy buta bálna azt venné a nagy-nagy buta fejébe, hogy ő felúszik a folyóba! Csak úszna, úszna felfelé. Éppen itt úszna el, ahol üldögélek. Csak úszna, úszna felfelé, és jobbra-balra csapkodna hatalmas farkával. És a folyó mindig keskenyebb és keskenyebb lenne, de a nagy-nagy buta bálna csak úszna egyre feljebb, amíg egyszerre csak nem tudna tovább úszni. Megrekedne a két part között. Bezzeg paskolná a vizet a farkával, hogy elszabaduljon! De mennél inkább csapkodna, annál inkább megrekedne. Tyű, micsoda mulatság lenne! Mind kitódulnának az emberek a városból, hogy lássák… 

Így morfondírozott Macóka. Épp akkor sétált arra barátja, Kengu.

 - Szervusz, Macóka! Van valami érdekes?

 - Van ám! - felelte Macóka, és megint bedobott egy gallyat a vízbe. - Képzeld, egy nagy-nagy bálna úszott felfelé a folyón a tengerről jövet, és feljebb megrekedt a két part között.

 - Egy szót sem hiszek az egészből - vágta rá egyből Kengu barátja.

 - Miért nem? - kérdezte Macóka, és unottantördelte a gallyacskát.

 - Hát mit gondolsz, ha tényleg felúszott volna az a bálna, talán te itt ülnél, és gallyakat hajigálnál a vízbe? Lélekszakadva rohannál felfelé, hogy mindent lássál.

 - Igazad lehet - hagyta rá Macóka - , én éppen csak úgy elgondoltam, hogy nem is lenne rossz, ha efféle esne egy ilyen unalmas vasárnap délután.

 - Az bizony remek volna - ismerte be Kengu.

 - És igaz is lehetne, nem? - kérdezte Macóka, és reménykedve figyelte a vizet.

 - Éppenséggel igazad lehet - felelte barátja, de úgy látszott, nemigen reménykedik benne. Igazában Kengu nem nagyon hitte, hogy egy bálna megrekedt a folyóban. Sarkon fordult, és visszament a városba. A piactéren meglátta a többi cimborát: Brúnót, Pacit, Csacsit, Bocit, Tevét és Ele Fánit. Két kőlócán üldögéltek, és nagyokat ásítottak. Amint meglátták barátjukat, odaintették:

 - Szervusz, Kengu! Hallottál valami érdekeset?

 - Hallottam - mondta Kengu, és melléjük telepedett. - Egy nagy-nagy bálna felúszott a tengerből a folyóra, és megrekedt a két part között. Ami engem illet, nem nagyon hiszem, de azért igaz lehet.

Tovább malmoztak az ujaikkal, az eget bámulták, és vakaróztak. Mások is jártak arra, meg-megálltak, tudakolták, nem hallotak-e valami érdekeset. És ők azt felelték, lehet hogy egy nagy bálna megrekedt a folyón a két part között. és ezek elmentek, s elmondták másoknak is, lehet hogy egy nagy -nagy bálna megrekedt a folyón a két part között. És ezek megint másoknak mesélték, míg csak ezen az unalmas vasárnap délutánon az egész város meg nem tudta, hogy

LEHET,

hogy egy bagy bálna megrekedt valahol fent a folyón a két part között.

Eközben a piactér egyik szép házában, a polgármester házában egy kis felfordulás támadt. A polgármester még szombaton elutazott, felesége pedig elhatározta, hogy mire ura megjön, kedves meglepetést szerez neki. Egy nagy-nagy lábas málnát tett fel a tűzre, mert tudta, hogy a polgármester mindennél jobban szereti a friss, kocsonyás málnalekvárt. Kavarta, kavarta a fortyogó málnát, és egy kis dalt dúdolt hozzá az egérről, aki elindult, hogy megkeresse elveszett farkincáját. Mikor már megfőtt a lekvár, hasas üvegbe töltötte, lekötötte, és vigyázva felemelte, hogy bevigye a kamrába. De a lekvár forró volt, az üveg megrepedt, a málna meg végigfolyt szép tiszta kötényén. Ijedtében a plgármesterné elejtette az egész üveget, és sikítva rohant ki a házból.

 - Jaj, istenem! A málna! Jaj, megrepedt! A málna! Megrepedt!

Az unatkozó barátok felfigyeltek. Kengu kérdezte:

 - Mit kiabál ez az asszony? A málna megrepedt? Vagy talán hogy a bálna megrekedt?

 - A bálna megrekedt! - rikkantották mind boldogan. - Egy nagy-nagy bálna megrekedt a folyóban!

 - Rettenetes! Utána! Szaladjunk! - kiabálták, és tüstént felpattantak.

A polgármester felesége után vetették magukat, aki az ijedségtől még mindig úgy szaladt, mintha kergetnék. Csakhogy meglehetős kövér volt őnagysága, és magas sarkú cipőt hordott, így aztán a cimborák hamarosan lehagyták, és egyenest a folyó felé tartottak.

 - Mi van? Mi történt? - kérdezteék az emberek kíváncsian az ablakokból.

 - Egy nagy-nagy bálna megrekedt a folyóban, a két part között - felelték lihegve. És férfi, nő, öreg és gyerek, ahány volt, mind lélekszakadva futott utánuk.

Ahogy a partra értek, a folyó mentén felfelé vették útjukat. Rövidesen elértek arra a helyre, ahol Macóka üldögélt, és a gallyakat tördelte és hajigálta a vízbe.

Macó meghökkent,mikot látta a rengeteg embert loholni felfelé, és rájuk kiáltott:

 - Mi történt, emberek? Miért ez a nagy izgalom?

De az emberek meg nem álltak, úgy vetették oda:

 - Egy nagy-nagy bálna megrekedt a folyóban!

 - Nicsak! - rikkantotta boldogan Macóka. - Hát mégis igaz? - És ő is loholt a többiek után.

És amint feljebb és feljebb jutottak, a folyó is keskenyebb és keskenyebb lett. De a bálnát nem találták.

 - Biztos kisebb bálna, mint számítottuk - lhegte Macóka.

 - Bizony - szuszogták a többiek - , egy kisebb bálna.

És futottak tovább. A folyó még keskenyebb lett.

 - Ez már csak egy icuri-picuri bálna lehet - lihegte Macóka.

Bizony - szuszogták a többiek - , egy picurka bálna.

És futottak tovább. És egyszer csak eljutottak ahhoz a ponthoz, ahol a folyó már igazán nagyon, de nagyon keskeny lett, és egy kis lyukban eltűnt a föld alatt. Teljesen kifulladva állták körül a lyukat, és egy kicsit kiszuszogták magukat.

 - Mit gondoltok - kérdezte egy idő után Kengu - , az az icuri-picuri bálna bebújt ezen a lyukon, és a föld alatt úszik tovább?

 - Nem, én tudom, mi történt - mondta Macóka. - Azt hiszem, ez mégiscsak egy nagy-nagy bálna volt. De biztos addig csapkodott a farkával, hogy elszabadult, mielőtt mi ideértünk. Aztán mikor látta, hogy jövünk, megijedt, lemerült, és a víz alatt úszott lefelé. Ezért nem vettük észre.

 - Ó de kár - kiáltozták sokan.

 - Bizony, nagy kár - sóhajtott mindenki.

Azzal visszaballagtak a városba. Útközben szembetalálkoztak a kövér polgármesternével, aki magas sarkú cipőjében nehezen botladozozott a parton, hogy utolérjr a többieket.

 - Mi történt? - nyögte lihegve. - Miért rohantak mindnyájan felfelé?

 - Hát azért - közölték vele - , mert egy nagy-nagy bálna megrekedt a folyóban, de kiszabadult, és a víz alatt úszott vissza a tengerbe.

 - Soha ilyet - kiáltott az asszonyság. - Ez aztán izgalmas vasárnap délután volt.

 - Bizony - mondták mindnyájan - , egyikünk sem emlékszik még egy ilyen izgalmas vasárnap délutánra.

És azóta is, különösen unalmas vasárnap délutánokon, arról a szép vasárnap délutánról mesélgetnek, mikor a nagy-nagy buta bálna felúszott a tengerből a folyóra, és megrekedt a két part között.”

A mese forrása: Aaron Judah: Macóka meséi, Bp, 2008, Holnap Kiadó.

Ha megvan a saját értelmezésed, ne is olvass tovább.
Szóval a magyar politika is kitermeli a maga megrekedő bálnáit, hogy meglegyen a mítosza magáról és teendőiről. De ez inkább csak unaloműzés, a vasárnapi punnyadás kezelése, hiszen tartalma csupán lehet. És mivel nem valóságosak a céljaink és a rá költött mítoszaink a semmit fedik el, újak kellenek. De azokkal is csak az előző kudarcos magyarázatot hessegetjük el, hogy biztos a föld alatt úszik már az a bálna. Szeretnénk ezt hinni, mert jobban hangzik, mint az üresség bevállalása. A politikánk nagyjából erre képes, szól, hogy hová fussunk, és mi futunk, mert aki megmondja, miért érdemes futni, az nyeri a választást, és aztán már igazán megmondhatja. 

Kérjük lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr676045136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása