Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2011. augusztus 25. 13:30 - politologus

Keressük Petőfit? - Hoffmann Rózsa téved, Petőfit tanítani kell

Az Index tegnapelőtti cikke szerint Hoffman Rózsa oktatási államtitkár kijelentette, hogy "azért van szükség a kötelező tantervre, mert például sehol sincs leírva, hogy Petőfit tanítani kell."

Elég bombasztikus kijelentés, nyolcvan százalékos téma, a sajtó bukik rá, Index-címlap, meg is érint mindenkit. Azért utánaolvastunk picit.













Szóval a magyar oktatás tartalmát több póluson szabályozzák. Legfelül áll a Nemzeti alaptanterv (NAT), ami műveltségi területeket és fejlesztési célokat fogalmaz meg, ez alatt állnak a NAT-kompatíbilis kerettantervek, amelyeket a minisztérium készíttet vagy hagy jóvá, legalul pedig az iskolák által készített helyi tantervek. Az iskolai tanítást valóban csak a legutóbbi szabályozza.

A közoktatási törvény és a NAT így rendelkezik:

"A helyi tantervek iránti alapvető követelmény (egyúttal jóváhagyásuk kritériuma is), hogy megfeleljenek a Nat előírásainak. Az iskolák pedagógustestületei háromféle módon készíthetik el helyi tanterveiket: (1) az iskola átvesz egy kész kerettantervet; (2) a tantervek, oktatási programok (pedagógiai rendszerek) kínálata alapján maga állítja össze helyi tantervét; (3) saját helyi tantervet készít. Mindegyik esetben figyelembe kell venni az állami vizsgák követelményeit is."

A felsorolt három pont így valósul meg a gyakorlatban, épp a jogszabályok szerint:

1.) A kerettantervek többsége tartalmazza Petőfit, és mivel az iskolák többsége kerettantervet vesz át, Petőfit is tanítják.
2.) Ha a kerettanterveket csak felhasználják a helyi tantervhez, akkor független szakértő véleményét kell kikérni, valamint az iskola fenntartójának - legtöbbször: önkormányzatnak - az áldása itt is szükséges, tehát szakmai és politikai felelősség is, hogy a helyi tanterv tartalmazza-e Petőfit. Ugyan melyik szakértő tenné kockára minisztériumi akkreditációját Petőfi kihagyása miatt? Ugyan melyik párt és képviselő vállalná fel ezt, és tudna választói szemébe nézni utána?
3.) Saját helyi tanterv nincs is igazából, hiszen azt a minisztérium hagyja jóvá kerettantervként akkreditálva, amit aztán más iskola is választhat. Vagyis ha Hoffmann Rózsa taníttatni akarja Petőfit, e kevés esetben olyan tantervet engedélyez csak, ami tartalmazza azt.

És most jön a legfontosabb: a tantervet az állami vizsgákhoz kell igazítani. Petőfi pedig a magyar érettségi "Életművek" csoportjába tartozik (a hat legnagyobb magyar költő közé), vagyis kötelező tételként kiadni, és így oktatni is. Az iskolaválasztás szabadsága miatt legvégső szűrőként ott áll a szülő és a tanuló is, ha mégis találna is olyan iskolát, ahol nincs Petőfi, elkerülheti messzire.

Amint látható, Petőfi kihagyása csak elméleti lehetőség, vagy még az sem. Hoffmann kijelentése valójában azt készíti elő, hogy a készülő új NAT olyan elemekkel bővül, amit eddig a kerettantervben szabályoztak.

Az oktatás szabályozása hasonlít a jogforrások hierarchiájához, ahol alkotmány, törvények és rendeletek alkotják az egyes szinteket, és az alsóbb szint nem lehet ellentmondásban a fölötte lévőkkel. A legmagasabb szintű inkább csak alapelveket tartalmaz, képtelenség benne mindent taxatíve felsorolni, egy alsóbb szintű, könnyebben módosítható jogszabály majd megteszi.

Egyébként a kiterjedt csúcsszintű szabályozás sem lenne szentírás, ez a kormány többször is fittyet hányt a szó szerinti szabályozásra, Kuncze Gábor régi bonmot-ja még mindig aktuális: nem lehet minden törvényparagrafus mellé odaírni, hogy "ugye tudod, Viktor?".

 Ha tetszett az írás, csatlakozz a Politológusblog Facebook-csoportjához!

24 komment
· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr343179655

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hoffmannt nem kell tanítani! 2011.08.25. 20:20:06

Az oktatás szétverése az átalakítás alatt zavartalanul folyik   Ismét úgy gondolta gazdája, szabadjára engedheti Hoffmann Rózsát. Kezdődik a tanév és bizony ilyenkor illik szépeket mondani, reményt csepegtetni tanuló és tanár szívébe. Tan...

Trackback: Bibóról utcát? Ebben a városban? 2011.08.25. 19:57:13

A Tarlós által erőltetett leendő fővárosi lobogó sokakat a radikális jobboldal ma használatos, illetve egyes, még radikálisabb múltbéli mozgalmak egykori pártzászlóira emlékeztet. Ez a zászlóterv lényegében egy időben látott napvilágot azzal a fővárosi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2011.08.25. 21:36:32

Mondjuk Petőfi az uszító verseivel pont kihagyható lenne.

barkacs 2011.08.25. 23:12:37

Mi már a rendszerváltáskor sem tanultuk, mert a magyar tanárunk nem volt hajlandó tanítani.
Amiért kicsit magyaros a történet, hogy a közgazdasági (!) középiskolát persze Petőfi Sándornak hívták.

savrola 2011.08.25. 23:33:59

Lehet, de pl. az Apostol szerintem kva jó. Fiatal volt, lázadó szellemiségű, egy lázadó korban. Milyen művei lettek volna? Kicsit többet kellet volna élnie a nyugodtabb, érettebb művekhez.

SvenH. (törölt) 2011.08.25. 23:52:55

en Petofit betiltanam...
habar a fideszeseknek a mentalitasa tuttira tetszik, hiszen csaszari katonabol lett hithu magyar

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2011.08.26. 02:19:36

Aki ismeri és olvassa nem csak fikkantja Petőfit, az tudja, hogy tényleg a legzseniálisabb magyar költő volt.

Rózsika néni meg hülye mint a föld.

Nem kéne ezt a két nevet egy szövegkörnyezetben emlegetni. Csak úgy modom.

regress 2011.08.26. 05:01:15

@savrola: meg egy kicsit kevesebb bort inni

pocokpocok 2011.08.26. 07:48:42

hova tart ez az ország?????
szegény édesapám, hogy ezt már nem érte meg, forog a sírjába.most tuti elvinné egy agyvérzés.
liberális bagázs-hogy utáltam tőle-de már én se tudok rá mit mondani..
ez az! mint a gyémánt szóró asszony,- hogy stílusos legyek-, szórjuk el szépen a múltunkat, és tanítsunk helyette Amy drogos W. énekeit, nem?
Lázító versek??igen, akkor ez kellett felrázni a népet!
most meg egy k.rva nagy pofon kéne annak, aki azt mondja, hagyjuk ki az egyik legnagyobb magyar költőt: ha ezt keresztül viszik, engem tuti kicsalnak az utcára, és leszünk még páran.
és tévedés ne esik, nem vagyok vén, csak 29!

faqtya 2011.08.26. 08:04:08

@pocokpocok: Ki mondta, hogy ne legyen tanítva Petőfi? pont az ellenkezőjét mondta a Rózsika néni. De azért csak menjél ki az utcára, nem árt egy kis séta.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.08.26. 08:15:25

Érdekel, hogy a cikkben írt "6 legnagyobb magyar költő" ők pontosan kik? És miért pont hat?

Kalmár 2011.08.26. 08:19:15

@SvenH.: Szerintem a te hazádban nem is tanítják. Miért ugatsz bele más dolgába?

Hanyi Istók 2011.08.26. 08:20:12

aki esetleg nem látna mögé, ez a vita nem Petőfiről szól. ez a vita arról szól, hogy a magyar irodalom tananyagban Spiró György vagy Wass Albert legyen... (de ez is csak egy példa volt, tetszőleges művész behelyettesíthető)

Hanyi Istók 2011.08.26. 08:21:17

pontosabban a vita arról szól, hogy ezt kell-e szabályozni.

Hanyi Istók 2011.08.26. 08:28:18

@Yooha: tényleg, miért pont hat?? :))

borovi 2011.08.26. 09:24:33

"a szülő és a tanuló is, ha mégis találna is olyan iskolát, ahol nincs Petőfi, elkerülheti messzire"
Persze. Falun, ahol a környéken csak egyetlen iskola van. Vagy kisvárosban, ahol van kettő, de a másik már betelt. Az iskolaválasztás szabadsága csak jól hangzóduma. Így az idézett mondatban a "messzire" szó az, amelyik egyedül igaz.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.08.26. 10:27:08

Szerintem legyen az érettségi anyag megszabva. Elsődleges cél, azért mégiscsak az, hogy a közös kultúrát elsajátítsuk. Meg persze, hogy megtanuljunk tanulni. Ez utóbbit valahogy senki sem erőlteti... :(

pocokpocok 2011.08.27. 08:21:51

@faqtya: ez nem "rózsika néni"-re lett véleményezve, hanem a fentebb olvasható kommentekre, de te is csak ebbe tudtál belekötni, gratulálok!

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.08.29. 09:13:22

@Hanyi Istók: A vita arról szól, hogy olyat akarnak megvalósítani, amit már eleve csinálnak. Csupán törvényi keretek közé foglalni, hogy a tanterv kötelező részét még csak véletlenül se lehessen kihagyni.
Petőfi itt csak szemléltető példa volt.

@Yooha: Én se tudom biztosan, de ha lehet tippelnem, akkor: Csokonai, Kölcsey, Petőfi Vörösmarty, Arany meg József Attila.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.08.30. 22:58:49

@Yooha: Először is bocsánat a késésért. A 6 fő költő (az érettségit szabályozó rendelet sorolja fel): Petőfi, Arany, Ady, Babits, Kosztolányi és József Attila. Ezek egyébként is a legfőbb anyagrészek voltak mindig a tankönyvekben.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.08.30. 23:03:02

@borovi: Kétségtelen, hogy általános iskolát a közelben kell találni, és sok helyütt nincs, de ilyen környezetben valószínűleg hagyományos tantervű iskolák keletkeznek. Ahol valóban van választás, vagyis a városokban és környékükön, már teremhetnének alternatív iskolák Petőfi nélkül, de ennek gyakorlatilag nulla az esélye.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.08.30. 23:05:18

@TrueY: Meg van szabva az érettségi anyag témakörök szerint (pontosabban témák kereszteződését kell előállítani), a tételt viszont a tanár adja ki.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.08.30. 23:09:26

@bulvármédiás =>: Teljesen igaz, amit írsz. Egy kiegészítés: Petőfi azért volt rossz példa, mert az államtitkár asszony ezzel nagyot akart mondani, "hangulatot keltett". Az általa festett kép szerint olyan oktatási rendszert viszünk, ahol nem kötelező tanítani Petőfit. Ez a kép hamis.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.08.31. 10:23:46

@politologus: "pontosabban témák kereszteződését kell előállítani" Ezt hogyan kell értenem?

Az írói gondolat erejéről egy helyen némileg hosszabban elmerengtem:

qltura.blog.hu/2011/04/08/konyv_esterhazy_peter_termelesi_regeny

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.08.31. 22:29:16

@TrueY: Pl. itt van ez: "2.1.3. Látásmódok Zrínyi Miklós, Jókai Mór, Krúdy Gyula, Karinthy Frigyes, Kassák Lajos, Illyés Gyula, Radnóti Miklós, Szabó Lőrinc, Németh László, Örkény István, Nagy László, Nemes Nagy Ágnes, Szilágyi Domokos.
Választandó legalább négy szerző a felsoroltak közül. (A lista bővíthető legfeljebb két, a fentiekhez hasonló jelentőségű szerzővel.)
Összefüggések a korszak irányzataival, korstílussal.
Etikai, esztétikai, filozófiai vonatkozások
Művek hatása, utóélete az irodalmi-kulturális hagyományban." (net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700100.kor)

A felsorolt szerzők és a látásmódok metszéspontjában kell kiadni a tételt. E szerzőkről csak a látásmód szempontjából kell tudni, míg az életműveseknél mindent.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása